viernes, 23 de marzo de 2012

5 poetes catalans significatius

Miquel Martí i Pol: (Roda de Ter, 19 de març de 1929 - 11 de novembre de 2003, Vic, Barcelona). Poeta, escriptor i traductor espanyol en llengua catalana.
La seva obra ha estat traduïda al castellà, asturià, portuguès, alemany, anglès, italià, holandès, hebreu, eslovè, búlgar, rus i japonès.

Ovidi Montllor i Mengual: (Alcoi, 4 de febrer de 1942 - Barcelona, 10 de març de 1995) va ser un cantautor i actor espanyol que va formar part del moviment de la Nova Cançó catalana.
Va debutar en 1962 amb el grup teatral La Cassola, d'Alcoi. Als 24 anys es va anar a Barcelona, on va actuar amb grups de teatre independents, com el del CICF, i més tard amb les companyies de Núria Espert i Adrià Gual. En 1968 va iniciar una carrera destacada com a cantant, sovint acompanyat pel guitarrista i compositor Toti Soler, amb música pròpia sobre textos de Salvador Espriu, Vicent Andrés i Estellés, Pere Quart i d'ell mateix.

Carles Riba i Bracons: (Barcelona, 23 de setembre de 1893 - 12 de juliol de 1959) va ser un humanista, filòleg, escriptor i poeta en llengua catalana. També van ser molt valorades les seves traduccions de textos grecs tant clàssics com a moderns.

Maria Mercè Marçal i Serra: (Barcelona, 13 de novembre de 1952- Barcelona, 5 de juliol de 1998) va ser una poeta, catedràtica de català, narradora i traductora catalana, i també activista feminista, lesbiana, nacionalista i comunista i per un temps, editora.


Joan Salvat i Papasseit: més citat com Joan Salvat-Papasseit (Barcelona, 16 de maig de 1894 – Barcelona, 7 d'agost de 1924) va ser un poeta espanyol, màxim representant del futurisme en la literatura en llengua catalana.
Conegut com a poeta d'avantguarda, va desenvolupar també una prolífica activitat com a redactor d'articles de crítica social en castellà i en català, en simpatia amb els corrents anarquistes i socialistes de l'època. El seu estil enèrgic i impulsiu contrasta amb la seva vida rutinària i de repòs deguda a la seva precària salut. Va morir de tuberculosi als 30 anys, deixant una obra que romandria oblidada durant dècades.
Es va popularitzar la seva figura a partir dels anys 60, gràcies sobretot als artistes del món de la Nova Cançó. Avui dia, està considerat com un dels escriptors catalans més importants del s. XX; la lectura del seu llibre El poema de la rosaals llavis és obligatòria en l'ensenyament secundari a Catalunya. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario